/ Registrace
Publikováno: 5. leden 2021
Autor: Markéta Nevěčná

Vitamin D3 pod lupou

Pokud jste viděli pohádku Lotrando a Zubejda a vzpomenete si na La Mad, která tvrdí, že Zubejdě schází slunce, vzduch a láska, dovolila bych si její tvrzení konkretizovat. Zubejdě chyběl vitamin D3, kyslík a oxytocin. 

My se dneska podíváme na zoubek tomu prvnímu, tedy vitamínu D. 

 

Vitamin D 

je multifunkční, jeden z nejdůležitějších a bohužel nejvíce opomíjených vitamínů. 

 

O jeho důležitosti a funkci si povíme později, teď si povíme proč je v naší populaci opomíjený. 

 

Studie prokazují jeho významný nedostatek zejména u populace žijící v průmyslově vyspělých zemích. Lidé méně a méně vycházejí na slunce a to ze dvou důvodů. Jsou v práci, nebo se před slunečním zářením chrání, aby si vyhli riziku rakoviny kůže způsobenou opalováním. Zahalením, nebo použitím ochranného krému s vysokým faktorem lidstvo možná ochrání před potenciálním rizikem rakoviny kůže, ale spolehlivě nás připraví o možnost přirozeně získat vitamin D3. Další možnost jak do sebe vitamin D dostat, je z živočišných zdrojů, jako jsou žloutky, mléko, játra, rybí olej, tučné ryby nebo kaviár. Nicméně aby tyto zdroje pokryly nároky lidského těla na vitamin D, musel by toho člověk sníst tolik, že do 14 dnů bude vypadat jako Otesánek. Pokud se nechcete v létě alespoň půl hodiny slunit, v zimě navštěvovat solárium a ládovat se denně rybím tukem, vhodnou alternativou pro vás bude vitamin D3 jakožto suplement. 

 

A teď ta důležitost a multifunkčnost

Vitamín D působí na mnoha úrovních našeho organismu.

Posiluje kosti a svaly 

Vitamin D je všeobecně známý zejména pro svou schopnost budovat a posilovat kosti. Napomáhá vstřebání vápníků a vyvažuje poměr minerálů a to například vápníku, fosforu, hořčíku a sodíku. Tyto minerální látky zajišťují zdravý vývoj a udržování kostí a svalů. Vápník a fosfor se vstřebává v trávícím traktu a bez účasti vitaminu D by se vstřebalo o 85% méně vápníků a o 40% méně fosforu. Nízké hodnoty vápníku mají za následek produkci osteoklastů, tedy buněk, které jsou schopny rozpustit kostní minerály, což způsobí zeslábnutí a zkřehnutí kostí. 

Duo vitamin D a vápník pomáhá předcházet osteoporoze, křivici. Navíc vitamin D pomáhá zvyšovat svalovou sílů, a tím se může předejít riziku pádu a zabránit tak zlomeninám. 

 

Ochrana před nemocí a posílení imunity

Vitamin D je velikou podporou pro n imunitní systém a to zejména v boji se škodlivými bakteriemi a viry. Snižuje riziko akutních respiračních onemocnění a přispívá ke zmírnění příznaků těchto chorob. Není náhoda že chřipka a další respirační onemocnění vrcholí zejména v době, kdy je doba a intenzita slunečního záření nejkratší. Nejnovější studie v souvislosti s pandemii nemocí COVID-19 a vitaminem D ukazuje, že riziko těžšího průběhu této nemoci mají pacienti s nedostatkem vitaminu D. 

 

Bojuje proti sezonní depresi

Pochmurné počasí, čím dál kratší den, úbytek slunečního záření se u mnoha jedinců otiskne do jejich nálady. V tomto období je riziko nedostatku vitaminu D v organismu více než pravděpodobné. Právě tento nedostatek má za důsledek nízkou hladinu serotininu - hormonu štěstí. Tím vznikne jednoduchá rovnice Nedostatek vitaminu D = nízká hladina serotoninu = smutek, deprese, podrážděnost, úzkost, špatný spánek,... 

 

Prevence cukrovky

Podle vědců vitamin D pomáhá předcházet diabetu typu 1 i 2, protože zvyšuje citlivost na inzulin, posilují funkci buněk, které inzulín do krve produkují. Inzulin pak pomáhá z krve vychytat glukozu a sníží se tak množství cukru v krvi.

 

Snížení vysokého krevního tlaku 

Vitamin D hraje roli při léčbě vysokého krevního tlaku, který pak může způsobovat další kardiovaskulární onemocnění. Navíc Vitamin D zlepšuje strukturu cév.

 

Hubnutí 

Jedna ze studií na vitamin D zkoumala ženy s nadváhou ženy. Skupina užívající vápník a vitamin D byly znatelně úspěšnější než skupina užívající placebo. 

 

Maminky a miminka 

Pozitivní účinek má vitamin D na matku i dítě už během těhotenství. Snižuje riziko výskytu komplikací během těhotenství, například již zmiňovaný vysoký krevní tlak

 

Kolik do sebe toho Déčka dostat? 

Doporučená denní dávka vitaminu D je je pro dospělé osoby 200 mezinárodních jednotek (IU), pro osoby ve věku 51-70 let 400 IU a pro starší než 70 let je to 600 IU. Nicméně vědci v roce 2014 poukázali na chybu ve stanovení této dávky. Upozornili na to, že ani dávka 600 IU není dostatečná na pokrytí potřeb člověka. Dávka by podle nich - a teď se posaďte- má být 15x vyšší. A to tedy 8.895 IU. I dávka 10.000 IU je považována za bezpečnou. 

 

Zdroje vitaminu D

Sluníčko

Nejpřirozenějším zdrojem je sluneční paprsek. Tělo ho syntetizuje z cholesterolu poté, co je pokožka vystavena UVB paprskům ze slunce. Je to jediný vitamín, který si může tělo vyrobit samo ze slunečního záření. 

Ale, to pouze za podmínek že, 

  • není použita žádná ochrana prosti UV-B záření - tedy sluneční brýle, opalovací krém, jakákoli pokrývka kůže. Jakákoli ochrana proti UV-B záření je tedy i ochrana proti produkci vitaminu D 
  • pro produkci vitaminu D, je nutné odhalení co možná největší část pokožky
  • největší produkce vitaminu D je v poledne, tedy v době, kdy je slunce nad obzorem. 
  • vitamin D se tvoří v pokožce po 15 -20 minutách pobytu na sluníčku.
  • nejlepší čas je od května do října, kdy slunce svítí dostatečně vysoko a dopadá na pokožku ve správném úhlu. Na podzim a v zimě nemá slunce dostatečnou energii, proto je důležité ho příjmat z dalších alternativních zdrojů

 

Vitamin D z jídla 

Kromě slunečního záření lze vitamín D získat i z několika potravin, jako například tučné ryby (losos, tuňák, makrela, sardinky), žloutek či mléko.

100 g potraviny obsahuje 

  • 100 ml oleje z tresčích jater = 10 000 IU
  • 100g mečouna obecného = 666 IU 
  • 100g pstruha duhového = 635 IU
  • 100 g lososa = 526 IU
  • 100 g žloutku = 218 IU 
  • 100 g sardinek = 193 IU

 

Suplementace vitamínem D

Jak už tedy víme, v současné době trpí nedostatkem vitamínu D stále větší část populace. Nejjednodušší způsob, jak ho doplnit  a tím předejít tak mnoha možným zdravotním problémům, je suplementace. Jak si ale vybrat ten správný suplement? Máme pro vás pár pravicel

Kvalita, kvalita, kvalita 

V prvé řadě je třeba vybírat suplementy pouze od ověřených a certifikovaných výrobců a značek. Při výběru kvalitního suplementu se tak zaměřte, kromě ceny a složení, také na certifikace deného výrobce.

Správnou formu

Vitamín D je možné doplnit suplementací ve dvou formách, a to ve formě vitamínu D2 nebo D3. Pro člověka je účinnější formou vitamín D3. Tuto formu si totiž naše tělo dokáže samo vyrábět díky slunečnímu záření, je tak přirozenější a snazší jej absorbovat.

Vybírejte tedy především suplementy vitamínu D3, který má využitelnější formu, než vitamin D2.

Kvantita neznamená kvalita

V souvislosti s  nedostatkem vitamínu D je spojeno mnoho možných zdravotních problémů či komplikací. Problém ale může nastat i v případě nadměrného příjmu vitaminu D. Proto je třeba dodržovat doporučení od výrobce pokud jej začnete doplňovat prostřednictvím doplňků stravy.

Při suplementaci vitamínem D tak dávejte pozor na příznaky intoxikace tímto vitamínem, jakými jsou například nevolnost či únava.

Doplňujte vitamín D s tukem

Vitamín D je jedním z vitamínů rozpustných v tucích. Naše tělo tak potřebuje pro jeho správnou absorpci dostatečné množství kvalitních tuků získaných ze stravy. Bylo zjištěno, že lidé, kteří suplementovali vitamín D s tučným jídle, měli o 32 % lepší absorpci tohoto vitamínu než lidé, kteří jej brali po jídle s nízkým obsahem tuku. Kvalitní vitamin D3 by měl být v kapsli obsahující olej, nicméně i přesto se snažte brát vitamin D3 s jídlem bohatým na tuky, například ořechy, avokádo, vejce nebo tučnější mléčné výrobky

 

Nedostatek vitamínu D

K nedostatku vitaminu D dochází zejména v zimních měsících, kdy je síla slunečních paprsků nižší a doba kdy se slunečním paprskům můžeme vystavit je kratší. S nedostatkem se může člověk potýkat i v létě, pokud se vyhýbá slunečnímu záření úplně nebo používá ochranu před UV zářením.

Nedostatek vitaminu D může vést k řadě zdravotních problémů, jako jsou:

  • tenké a křehké kosti
  • svalová slabost
  • ospalost, únava
  • potíže se spánkem
  • větší náchylnost na respirační onemocnění
  • oslabená imunita
  • deprese, úzkost, výkyvy nálady

Zobrazit produkty

Kontaktní formulář

Vyplňte níže uvedené údaje a klikněte na „Odeslat dotaz“. Budeme Vás v co nejbližší době kontaktovat.

Pole označená hvězdičkou jsou povinná.

Údaje, které jste vyplnil(a) v tomto formuláři budou využity pouze pro vyřízení Vašeho dotazu. Informace o nakládání s osobními údaji najdete zde.

Kontaktní formulář

Před odesláním dotazu je nutné vyplnit všechna povinná pole kontaktního formuláře označená hvězdičkou .

Kontaktní formulář

Zadaná e-mailová adresa neodpovídá standardnímu formátu. Příkladem validní adresy je jsme@goldnutrition.cz.

Opravte zadanou adresu na správný formát a odešlete vyplněné údaje kliknutím na tlačítko „Odeslat dotaz“.

Kontaktní formulář

Váš dotaz byl úspěšně odeslán.

S odpovědí Vás budeme kontaktovat na uvedený e-mail nebo telefonní číslo.

Kontaktní formulář

Nastala neočekávaná chyba. Zkuste to za chvíli.

Dotaz k objednávce

Vyplňte níže uvedené údaje a klikněte na „Odeslat dotaz“. Budeme Vás v co nejbližší době kontaktovat. Pole označená hvězdičkou jsou povinná.

Údaje, které jste vyplnil(a) v tomto formuláři budou využity pouze pro vyřízení Vašeho dotazu. Informace o nakládání s osobními údaji najdete zde.

Dotaz k objednávce

Před odesláním dotazu je nutné vyplnit všechna povinná pole formuláře označená hvězdičkou .

Dotaz k objednávce

Zadaná e-mailová adresa neodpovídá standardnímu formátu. Příkladem validní adresy je jsme@goldnutrition.cz.

Opravte zadanou adresu na správný formát a odešlete vyplněné údaje kliknutím na tlačítko „Odeslat dotaz“.

Dotaz k objednávce

Nastala neočekávaná chyba. Zkuste to za chvíli.

Dotaz k objednávce

Váš dotaz byl úspěšně odeslán.

S odpovědí Vás budeme kontaktovat na uvedený e-mail nebo telefonní číslo.

Rychlé přihlášení

Formulář přihlašení

Nevyplnil jste všechna povinná pole. Ujistěte se, že pole „přihlašovací jméno“ a „heslo“ nejsou prázdná.

Zobrazit slevové kupóny

Pro zobrazení Vašich slevových kupónů se musíte přihlásit nebo registrovat. Po přihlášení naleznete slevové kupóny na produkty a značky ihned k použití ve své zákaznické sekci.

Zobrazit věrnostní body

Pro zobrazení Vašich věrnostních bodů se musíte přihlásit nebo registrovat. Věrnostní body získáváte za každý nákup (v případě, že jste přihlášen) a kdykoliv je můžete směnit za širokou škálu produktů z naší nabídky.

Vyberte si způsob koupě produktu

Tento produkt si můžete koupit za peníze nebo za věrnostní body. Pokud si zvolíte druhou variantu, musíte se nejdříve přihlásit.

Vyberte si způsob koupě produktu

Tento produkt si můžete koupit za peníze nebo za věrnostní body. Pokud si zvolíte druhou variantu, bude Vám strženo bodů.

Vyberte si způsob koupě produktu

Tento produkt je možné koupit za peníze nebo za věrnostní body. K zakoupení za body Vám chybí bodů.

Oblíbené produkty

Do seznamu oblíbených produktů můžete přidávat pouze jako přihlášený.

Oblíbené produkty

Produkt byl přidán do seznamu.

Porovnání produktů

Produkt byl přidán do seznamu.

Přihlášení k odběru novinek

Novinky pravidelně na Váš e-mail.

Přihlášení k odběru novinek

Abychom Vám mohli novinky zasílat, zaškrtněte pole „Souhlasím se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení

Přihlášení k odběru novinek

Zadaná e-mailová adresa neodpovídá standardnímu formátu. Příkladem validní adresy je jsme@goldnutrition.cz.

Opravte zadanou adresu na správný formát a odešlete ji kliknutím na tlačítko „Přihlásit odběr“.

Přihlášení k odběru novinek

K dokončení odběru novinek musíme ověřit Vaši e-mailovou adresu. Pro úspěšné dokončení klikněte na odkaz v e-mailu, který jsme Vám právě poslali.

Přihlášení k odběru novinek

Nastala neočekávaná chyba. Zkuste to za chvíli.

Odhlášení odběru novinek

Pokud si přejete odhlásit odběr novinek, odešlete žádost kliknutím na tlačítko „Odhlásit“.

Odhlášení odběru novinek

Zadaná e-mailová adresa neodpovídá standardnímu formátu. Příkladem validní adresy je jsme@goldnutrition.cz.

Opravte zadanou adresu na správný formát a odešlete ji kliknutím na tlačítko „Přihlásit odběr“.

Odhlášení odběru novinek

K dokončení odhlášení z odběru novinek musíme ověřit Vaši e-mailovou adresu. Pro úspěšné dokončení klikněte na odkaz v e-mailu, který jsme Vám právě poslali.

Odhlášení odběru novinek

Nastala neočekávaná chyba. Zkuste to za chvíli.

Slevový kupón

Vybraný slevový kupón se Vám automaticky načte v košíku.

    Hodnocení produktu

    Pro hodnocení produktu se musíte nejdříve přihlásit.

    Hodnocení produktu

    Vaše hodnocení bylo úspěšně odesláno. Děkujeme za něj.

    Hodnocení produktu

    Nastala neočekávaná chyba. Zkuste to za chvíli.

    Vzorky příchutí zdarma

    V košíku již máte tři vzorky. Více jich zaslat nemůžeme.

    Vzorky příchutí zdarma

    Vyberte si alespoň jednu příchuť.

    Vzorky příchutí zdarma

    Vybrané příchutě najdete v košíku. Buďte bez obav, jsou zdarma.